неделя, 1 юли 2012 г.

Тестостеронът - основа на живота


1. През 70-те на 20 век, експериментално се доказа версията на Дарвин, че появата на ярки опашки, големи рога, сладкопойни чучулиги, етц., е резултат от активния или пасивния избор на самката. Но защо? Какво преимущество ще и даде дългата опашка или мощния глас на партньора и?
Обсъждат се две теории. При първата, се предполага, че в избора на партньор, самките следват някаква «обща тенденция на вида», някакъв дрескод. Ако самката избере «непривлекателен» партньор, синовете и също ще са непривлекателни за другите самки, значи ще се родят по-малко деца, родът отива на зле.
2. При втората - теорията за имунокомпетентната уязвимост, се приема, че ярките външни признаци на самеца, демонстрират високо качество на гените му. Логиката е следната. Всички вторични полови признаци, са свързани с нивото на тестостерона. Колкото повече тестостерон, толкова по-красиви рога, по-дълга опашка, по-дълго ти е всичко бе! От друга страна, тестостеронът пряко потиска имунитета. Значи – колкото повече тестостерон – толкова повече болести.
Самката си казва: „ако този пич е успял така да се надруса с тестостерон и при това още не е умрял от някаква инфекция, значи има страхотен комплект гени /генотип/ и не е лошо да си дружим, за да го предадем в следващите поколения”.
3. Излиза, че имунната система сякаш маскира плюсовете и минусите на генома. Тестостеронът сваля маската и позволява на самката да надникне в гените на партньора си директно. Не е ли прекрасно? Съответно, потискащият ефект на тестостерона не е случайност, а закономерност. Самецът няма как да стане привлекателен, без да заплати с цената на намален имунитет.
4. ОК, а дали, някой самец не може да се изхитри и някак си да отгледа красива опашка без да му падне имунитета и хоп! - борн ту би уин? Не става, жаме. Слабият самец с „големи рога” ще предаде на следващите поколения „слаби” гени, които ще причинят измиране на рода му.
5. По Matt Ridley, Genome: the autobiography of a species in 23 chapters, 1999
Много е добра, стронгли реком.

* на сн.: сексуалност в градината ми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар