петък, 20 юли 2012 г.

Средновековни бестселъри: "Чукът на вещиците"

1. През 1486 г. двама приятели инквизитори - Якоб Шпренгер /декан на Кьолнския университет/ и Хайнрих Крамер - Инсисторис /доминикански приор - висш монах/ най-после систематизирали всички знания за вещиците и начините за тяхното изобличаване, осъждане и екзекуция в трактата "Чукът на вещиците" /"Malleus Maleficarum"/.
2. Ето един много приятен откъс, за да почувстваме стила и проблематиката /от рус./: "Що се отнася до гореспоменатото отлъчване, необходимо е да се припомни житието на св. Бернард, в което се разказва следното: "В Аквитания, една жена в продължение на шест години била измъчвана от инкубус, разпалващ страстта и. Инкубусът, под заплаха за още по-големи мъки и забранил да прибягва до помощта на св. Бернард. Тя обаче, не се подчинила и светецът, след като я изслушал и дал тоягата си, за да я сложи до себе си в леглото.
3. След това, демонът повече не посмял да влезе в стаята, но я заплашвал, с ужасни отмъщения в бъдеще. Тогава светецът събрал народа, казал на всеки да вземе запалена свещ и заедно отлъчили демона. Така той избавил жената от властта на инкубуса".
4. Очудващо е, продължават по нататък авторите, че това отлъчване, предназначено за хора е подействало и на демона. Прочее, това се обяснява просто: хората, преследвани от инкубуси и сукубуси, се намират под юрисдикцията на Църквата и Папата може да освобождава душите им от наказанията в Чистилището и да обуздава демоните, пречещи му да изпълнява задълженията си".

* на сн.: Кьолнско колело за разпъване на вещици /roue de Colon/

Няма коментари:

Публикуване на коментар