неделя, 8 юли 2012 г.

Терапевтични диалози


1. Едни познати си говорят.
- Четенето е тежък социален недъг. Започва се обикновено с така наречените "леки четива" - Хари Потър или Букай, например, а по-късно минават на по-тежки произведения и завършват дните си в някой вход с Кафка и Витгенщайн в ръка.
- Един мой познат така умря. В някакво мазе чел с още двама томче на Сартър и след година разви тежък екзистенциализъм.
- Това е много чест случай. Надрусат се по мазетата със Сартър и после умират от свръхдоза.
2. Един кундалини - терапевт разказва:
- Преди около осем години при мен дойде за лечение 39-годишен мъж. Беше живял в чужбина и беше лекуван с медитация-кундалини във Ванкувър. Терапевт му бил китаец от Хонг Конг, очевидно, слаб специалист. Пациентът се оплакваше, че кундалинито му е заседнало в областта на гърдите, в четвърта чакра. Успях да му отпуша канала до втора чакра и пациентът значително се подобри. След това, замина за Англия да следва право. Повишеното натоварване доведе отново до блок на кундалини в 4-та чакра. Пациентът пак се обърна към мен, с треперене на тялото, прерастнало в конвулсии по време на лечението.
Към настоящия момент, пациентът страда от последствията на неправилно пробуждане на кундалини, вече 15 години.
3. Мелъни Клайн /The Psycho-Analytic Play Technique: Its History and Significance/ пише:
"По време на втората сесия, Питър повтори част от материала: сблъска количките, отново разказа за малкия си брат. Аз интерпретирах, че той ми показва как майка му и баща му си сблъскват гениталите /използвайки неговата терминология/ и това води до раждането на брат му. Тази интерпретация даде нов материал и показа амбивалентното  отношение към брат му и баща му. Той сложи фигурка на мъж върху кубче, което нарече легло, бутна я и каза, че е умрял и разорен. После, пак разигра сценката с две мъжки фигурки, но ги избра счупени.Аз интерпретирах, че първата фигурка е баща му, когото той е искал да изхвърли от леглото на майка си и да убие, а двете счупени фигурки представляват баща му и самият той, с когото бащата е трябвало да направи същото. Избрал ги е счупени, защото е почувствал, че ще нанесе вреда на себе си и на баща си, ако го нападне."Няма коментари:

Публикуване на коментар