сряда, 11 юли 2012 г.

Дюма, Достоевски, Ванга, Моби Дик


1. През 1858 А. Дюма пътешества по Кавказ, "за да се срещне с легендарния чеченски имам Шамил". Всъщност, човекът искал да избяга от кредиторите си. След връщането си, Дюма описва приключенията си в седем(!) тома. Според руски съвременници, по брой на измислиците, тези "Впечатления на пътешественика" превъзхождат даже "Граф Монте Кристо". Дюма се движил из Кавказ с документ от княз А. И. Баратински /главнокомандващ Кавказката армия/ и навсякъде падало такова ядене и пиене, че офицерите в местните гарнизони се хващали за главата. Достоевски пише по този повод: "... опише си пътешествието още преди да е заминал, продаде го на издателя си в Париж и след това пристига в Петербург да блесне, да ни плени... накрая се появява някъде в Кавказ, стреля по черкезите с местните руски безделници, запознава се с Шамил и четат заедно "Тримата мускетари".
2. Професор Шипковенски, след като изследвал Ванга отвсякъде /през 70-те/, споделил с колеги, че не е лошо, като умре тя, да и се вземе мозъка, да се изследва. Ванга, като разбрала за скромното желание на професора, му казала:
- Оо, нема да стане, ти ке умреш преди мене!"
Така, така.
Проф. Н. Шипковенски - 1906 - 1976
Ванга - 1911 - 1996
3. Оказва се, че мрежата кафенета Starbucks е основана през 1971 от учител по литература и е наречена така в чест на герой от Моби Дик на Мелвил. Това е помощникът на ужасния капитан Ахав - Старбък.

* на сн.: Витоша - пътека

1 коментар:

  1. ванга устатницата
    дюма мюнхаузен


    кеф е да те чете човек, като е човек

    ОтговорИзтриване