вторник, 14 август 2012 г.

Генетични размисли


1. Съседката отгоре репликира онзи соц-архитектурен хит /Льо Корбюзие?/, дето от кухнята, с насочени взривове към балкона, правиш салон за матинета, балове и други изтънчени събития.
2. Поканила е майстори, които немилостиво утрамбоват над мен, очевидно полагат паркет от кураду - много скъпо дърво, а за твърдостта му, както подсказва и названието, се носят легенди. "Инструментите плачат, като видят наблизо кураду", сподели приятелят ми, с когото се консултирах.
3. Майсторите са преградили входа с дебели въжета и никой не може да се добере до дома си. "По-добре живи бездомници, отколкото мъртви собственици на идеални части", чух да казва един от тях, очевидно юриспрудент. Аз си влязох, държейки над главата си базалтова плоча взета за малко от паркинга. Другите изчакват да падне нощта.
4. В асансьора - втори малшанс - пътувах с един от майсторите. Вероятно добър човек, но миришеше на кон и алкохол едновременно. Когато се окажа до кон, миризмата му не ме впечатлява, но излъчвана от човек, ме огорчава дълбоко. Освен това, си давам сметка, че кон не би лъхтял на алкохол и съвсем издивявам.
5. Това ме подсеща за един генетичен експеримент.
Двама уважавани учени - генетици, помолили студентите си да облекат по една тениска и да не я свалят от гърба си няколко дни, като не ползват дезодоранти или парфюми. След това събрали фанелките и предложили на момчетата да помиришат момичешките, а на момичетата - момчешките и да изберат тази, която най-малко ги отблъсква, а може би и привлича. Установило се, че и двата пола избират миризми на хора, стоящи генетично най-далече от тях. Само момичетата приемащи контрацептиви не могли да си харесат мирис, защото тези препарати намаляват обонянието. Ето как се гарантира разнообразието на вида.
(Wederkind С, Furi S. 1997. Body odour preferences in men and women. Proc.of the R. Soc. of London)
Цит. по Мат Ридли, Геномът. Автобиография на вида в 23 глави.
6. Значи, майсторът ми е бил генетично близък, защото ароматът му не ме привлече.
И в асансьора се случват еврики.

2 коментара:

  1. Ама в експеримента са избирали миризма на противоположния пол, все пак.:) Това също е от значение, може би. ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Да, това е едно от условията. Ако не бяха ги разделили по пол, може би щяха да произтекат няколко хомосексуални избора, които обаче няма как да повлияят на поколението ;)

    ОтговорИзтриване