вторник, 7 август 2012 г.

Юнг и нацитата

1. През 1933 Юнг приема поста Президент на "Ново германско психотерапевтично общество", предложен му от д-р Гьоринг, роднина на истинския Гьоринг. Предишният - проф. Кречмер, подава оставка.
2. И веднага му се появяват интересни идеи:
"На евреите е свойствена черта, характерна за женското мислене - като физически по-слаби, те намират най-уязвимото място в защитата на опонента и се прицелват именно там. Благодарение на тази техника, усъвършенствана през вековете, евреите са добре защитени там, където другите са беззащитни... Евреинът е културен номад и всичките му инстинкти и таланти, зависят от цивилизационното ниво на приемащата нация. Арийското несъзнавано е с по-висок потенциал от еврейското, това е предимство и недостатък на младостта, която засега е все още по-близо до варварството". /Уау!/
3. Понеже през 1934 все още е можело някой да измънка критика, без да получи бонус газова камера, оттук-оттам се чуват обвинения в антисемитизъм.
4. Юнг обаче е строг: "Предупреждаващият ми глас е заподозрян в антисемитизъм. Това започна от Фройд. Той знаеше за немската душа толкова малко, колкото и немските му обожатели. Научиха ли те нещо, с появата на националсоциализма, който целият свят гледа с почуда: къде беше поривът и стремителната сила преди това? Те бяха скрити в дълбините на немската душа. И тази душа е всичко друго, но не и вместилище на детски желания и нерешени семейни конфликти".
Списанието е Zentralblatt fur Psychotherapie, V.7, 1934, цит. по Ф. Алекзандър и Ш. Селзник /The history of psychiatry, 1968/
5. "Сърдечно Ви поздравявам и моля за извинение, ако моите съображения са Ви разочаровали.
Ваш Зигмунд Фройд".
/Това са последните два реда от: З. Фройд, "Неизбежна ли е войната", отговор на писмото на Айнщайн, 1932/.

* на сн.: Юнгиански подход към еврейка /С.С./.

Няма коментари:

Публикуване на коментар