четвъртък, 26 май 2011 г.

Фрагменти май-2

Гъсеница
1. Тия дни настъпих лекичко една гъсеница. Има едни, златист металик са, ходят равномерно на малки, невидими крачета. Настъпих я гадно - само наполовина. Стана ми отвратително. Промених и плановете. Движеше се в определена посока, след това, ранена, я смени на 90 градуса. Това дали значи, че и обърках плановете? Боли ли я? Сега към гъсениченото гробище ли се насочи? Това дали е План "В" или Инстинкт "А"? Джайнист ли да стана?
2. В Пакистан, при бившия диктатор Зиа Ул Хак, в съда - показанията на две жени се приравнявали към показанията на един мъж.  В Афганистан, за прелюбодейство, при талибаните, жените ги бесят публично, по един много специален начин, не ми се описва. Това е то шариат, това е то мъдростта на вековете, баси.
3. Като гледам девойките, които задължително си правят поне петстотин снимки с дъкфейс, си казвам: няма ли как да им се въздейства глобално да спрат, без да ги упояват или вързват? Оказва се, че и други хора се безпокоят за това: http://antiduckface.com/ .
Снимката е от споменатия сайт.Дръжката - мобилография
4. Пътувам си в автобуса и си мисля за произхода на думата "разточителство". Нещо явно се е точело-разточвало /кори за баница?/, до степен да впечатли наблюдателя, та той да измисли думата. Или пък - точността при славяните е /излишно/ разточителство? И както си разсъждавам, ето ти и пример - дръжките в автобуса - едната жълта, а напречната, която я крепи - друг вид жълто. И всичко това на сив фон. Красиво немско разточителство. Ако бях автобус, щях да искам всичко да ми е жълто на сив фон.
Леонардо изпробва хеликоптера си
5. Интересно нещо е бил Ренесансът. Говоря за радостния италиански Ренесанс, който диктува да рисуваш картини и да ваеш мислители до посиняване, а Галилей да насочва хендмейд телескопа си към космоса и да открива ту спътници, ту дефекти в лещите. А през това време, Медичите в радостна омая си сипват отрова един на друг.
На север е по-мрачно. Активните занимания на Инквизицията, довеждат до любов към дисекциите и важни анатомични открития, а някои нежни души, бягайки от темата, слизат на микрониво - Льовенхук и приятели денем шлифоват лещи и се опитват да видят микробите, а нощем си организират хиерогамия за да получат злато от сяра и берлински лазур. На улицата също цари лек рауш - току пробяга Лутер за да забоде своите 95 тезиса на църковната врата. Абе купон е било голям.

Няма коментари:

Публикуване на коментар