сряда, 25 май 2011 г.

Хайтек: автомегафон

0. Когато прочетох за това изобретение в едно научпоп списание, възкликнах, подобно инж. Треухов от "Дванайсетте стола" при откриване на трамвая в Старгород: "Тези акробати на перото, тези виртуози на фарса, тези чакали на печатарските машини!" 
После обаче, проверих в сериозните научни издания и информацията се потвърди.
1. Та прочетох, че са измислили мини-мегафонче, което се монтира на лявото огледало на автомобила и при необходимост, електронен глас псува шофьорите, които се държат просташки на пътя. Нарича се автомегафон. По-евтините модели са с ръчно включване, по преценка на водача. Стилът е само един - груби псувни, но може да се избира между мъжки и женски глас, силата на звука също се регулира, но ръчно.
2. По-скъпите модели имат три стила на ругаене:
а) Висок. Пример: "Сега се замислих и смятам, че се държите твърде постмодерно, нарушавайки Правилника за движение по пътищата, този прекрасен социален консенус, педал такъв!
б) Среден. Пример: "Твоето място, приятелче, не е зад волана, а в дупката на някой селски кенеф и оттам да викаш: Помущ, помущ!"
в) Нисък - избрани псувни и вулгаризми от различни краища на България.
Изборът на глас е между мек/твърд мъжки или спокоен/заядлив женски.
3. При върховите модели, автомегафона се включва автоматично при остра ситуация и сам избира стила, според марката кола на нарушителя и степента на нарушение на Правилника. Изборът на гласове там също е много голям. 
4. Мъжки гласове:
- дезориентат - трансвестит
- природноинтелигентен мъж, израстнал в краен квартал
- параноичен философ
- безработен висшист
- учен, с публикации в западни научни списания
Женски гласове:
- жена отглеждаща прасета или други дребни домашни животни
- еблива въртокъщница
- блондина
- възпитана петдесетгодишна хайлайф-дама
- интелектуалка на неопределена възраст и пол
5. Върховите модели са комбинирани с GPS, осигуряващ автоматична смяна на диалекта /в Бг/ и езика /в чужбина/. Осигурен е и фийдбек - според реакцията на нарушителя, софтуера сам преценява стил, език, сила на звука и продължителност на серията. 
6. Тези модели са и самообучаеми /невронна мрежа/ - с всеки следващ път, автомегафонът става все по-адекватен при оценка на риска за навличане на неприятности.
Предвиден е и безопасен режим "сурдина". Включва се, когато те е нервирал мутрон с джип. В тези случаи, приглушен бабешки глас изрича тихи, непрекъснати клетви /т. нар. "нареждане"/, в продължение на 17 минути. Мутронът не чува нищо, за което да се агресира, но усеща, че нещо неприятно се случва с колективното му несъзнавано /индивидуално при него липсва/.
7. Несъмнената вишничка на сладоледа е опцията "tint"/при най-скъпите модели/ - възможност да вкарваш студенина и дистантност  или пък топлота и емпатичност, в гласа, произнасящ обвиненията /псувните/. Този ефект се регулира със специален плъзгач от лявата страна на уреда.
8. Устройството е хубаво и полезно, но все още е доста скъпо за нас. Затова - засега самички, самички.

* на снимката: басейн в краен квартал. Привидно без връзка с текста.

Няма коментари:

Публикуване на коментар