събота, 21 май 2011 г.

Репортаж от изоставен частен концлагер

1. В подножието на Средна гора открих този изоставен камъкотрошачен комплекс със следи от робски труд по него. На снимката - общ вид на роторната трошачка с две подвижни посрещащи плочи. Вдясно виждаме защитната кула.

2. Отново роторната трошачка. Отляво виждаме бракувани фракции /гранити, андезити и базалти/. Радиоактивност - лека до средна степен.

3. Транспортьор за готовите фракции. Полумеханичен, трансферира първично натрошени варовици за вторично претрошаване. Хидравличното регулиране на хлабината между чуковете и ударните плочи осигурява фракции с перфектна кубична форма за асфалти и бетони, но и висока смъртност на работещите.

4. Гравитационен сепаратор. Очевидно, тук е царял робски труд, без никакво спазване на безопасността на труда по БДС-1271.

5. Тези, които не са изпълнявали дневната норма /7 кубика окръглени фракции/ са ги хвърляли в този процеп.

6. В защитната кула, каменните породи (базалт, диабаз) се нагрявали до 3000 градуса /Целзиус/ и при достигане на аутоелиминация, лавовата субстанция изтичала надолу.

7. Оттук е течала горещата каша от гранити, доломити, варовик и циментобетон

8. Оттук е изтичала изстиналата силикатна маса за изготвяне на гремие-битумната смес

9. Тук, в тежки условия са живяли работниците. На фасадата вдясно - следи от куршуми /загинала девойка, не предала вярата си, по "Базисни митове за малки, героични народи", Simon & Schuster, NY, 1971/

10. Може да се види, че работниците, въпреки тежкият труд и 10-часовата работна седмица, са имали разнообразни хобита. На снимката - следи от кръжок по електроника и вибромеханика.

11. Понякога, те просто гледали залеза и пиели, но с мярка.

12. Вляво се вижда комин, ясно за какво /крематориум за работници без късмет/. Вдясно - останки от радарна система. С него охраната е пеленговала работниците, за да не напускат този обект на смъртта.

13. Това е кантар, тип "Кантарион-Мазох". Оттук някога, тежките камиони с готовата продукция са тръгвали по света.

14. Към сегашния момент, на обекта цари разруха и е очевидно, че тук не може да се претегли и най-малкото парченце базалт.

15. Общ план с човече и баничарка, за да се види грандиозността на комплекса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар