вторник, 14 декември 2010 г.

Купи/продай

1. Един път си търсех някъв по-специален фотофилтър. В магазина - продавачи много, но всички заети да вкарват някакви данни в някакви компютри и не ме виждат. Аз си знам - в Бг клиентът винаги е рисков за бизнеса. Той разстройва организацията, забавя темповете на ръста, занимава продавачите с несвойствени дейности, спира инвестиционните потоци и може да доведе до фалит един, иначе успешен бизнес.
2. Добре, че докато се потях от гняв и предразсъдъци, се сетих да издам сравнително силен нечленоразделен звук. При мен веднага дотича бледен юноша. Като начало, му помогнах да намери именно филтъра, който търся, а не този, който той смяташе, че ми е нужен. После му обясних как действа, какви видове има и накрая го помолих да ми даде да го пробвам /носех си камерата, разбира се/. Оказа се, че диаметърът ми пасва, но гривната ми е широка. Започнахме да търсим подобен, но по-тънък. Не намерихме. Накрая, момчето ми призна, че е тук за първи ден и все още не е запознат с подробностите. Пожелах му успех и си тръгнах.
3. Отдавна вече, когато отивам да си купя нещо аз съм драстично по-компетентен от продавача, нищо, че той има титла "продавач-консултант", а аз съм обикновен досадник.
И това не е, защото съм по-умен, а защото съм проучил в интернет какво ми трябва, знам спецификациите, знам как работи, прочел съм по форумите за плюсове и минуси, прочел съм да внимавам да не ми предложат нещо подобно, но по-скъпо и по-кофти и т.н..
4. Получава се така, че в един момент аз започвам да консултирам продавача. Обаче много внимавам, това са нежни, раними хора и аз не трябва в никакъв случай да показвам, че съм по-компетентен от тях, защото ще се затворят в себе си, ще заплачат и може би ще се самоубият.
5. Обикновено балансирам с идеята, че продавачът е с мощен интелект, а аз съм някакъв келеш, който е запознат само с конкретен артикул. Той е фундаментален, аз съм повърхностен. Тъй, тъй.
6. Изчаквам да си каже урока, да ме насочи в грешната посока, а после меко, но настоятелно, го връщам отново към необходимата ми джаджа. Така пазарувам, няма начин.

* на снимката: купувачи чакат да бъдат обслужени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар