понеделник, 20 декември 2010 г.

Mедицинските метафори


1. Четох преди малко поредните глупости, свързани с открития в мозъка. Хората постоянно искат да им откриват някакви центрове. Очевидно търговските не са им достатъчни и те адски живват като им споменат за Център на плача, Център на яденето на сух шпек и други подобни. Поредният американски учен, /съдейки по името му - чист WASP/, казва се Wei-chun Wang от Калифорния /UC Davis/ е открил място в мозъка, което отговаря за "абстрактните несъзнавани спомени". Глупостта е твърде голяма и някой път ще ме закара в гроба.
2. Също така, хората много обичат нещо да им се оросява, особено в мозъка. Очевидно, те си представят капилярите като малки тръбички, които висят някъде в нищото и пръскат кървава роса, която е хубаво да е повечко и тогава паметта ти е отлична и вършиш по-малко глупости. Понякога се опитвам да им намекна, че подобно състояние се нарича хеморагичен инсулт и води директно към по-добрия свят. Ама не, много съм бил мрачен.
3. Друго, което обичат, е да чуват, че невроните не се регенерират и всеки път, когато се ядосваме умират n брой нервни клетки. И как го изчислихме това? Много просто - някой американски Чинг-Ачх-Ук е бръкнал с микроскоп в мозъка на случаен минувач, нервирал го е и трескаво е започнал да брои, преди оня да го дари с един прав десен. И с право.

* на снимката: кула в чакълотрошачна фабрика отвътре. Прилича на нещо, а е друго

Няма коментари:

Публикуване на коментар