неделя, 10 юни 2012 г.

Разграбени тела


1. Джон Далтон /1766-1844/ - провинциален английски учител, направил множество открития в областта на химията и физиката, но останал в историята като първия описател на цветната слепота или далтонизъм, от която страдал.
Далтон не забелязвал проблема си, докато не започнал през 1790 да изучава ботаника. Голяма мъка му били описанията и илюстрациите на цветя - в книгата пишело, че са с пурпурни, розови или червени цветове, а той ги виждал всичките сини. Тъй като усещал, че нещо не е наред, постоянно питал колегите си, а те много му се чудели. Само брат му проявявал разбиране, защото и той страдал от същото. 
Далтон подробно описал разликите в своето цветовъзприемане и това на другите хора. Даже  хипотезирал, че в очите му има вграден син филтър и завещал на лаборанта си да му ги провери след смъртта му.
Речено-сторено, през 1844 лаборантът му взима очите и разбира се, не открива никакъв син филтър в тях. Очите се пазят в стъкленица в Манчестърското литературно-философско дружество.
2. При Айнщайн е друго. Той не искал да му ходят на поклонение като умре, затова помолил да го кремират в подходящия момент. Е, патоанатомът на Принстън успял да му гепи мозъка, да видят какво толкова има вътре, а офталмологът на Айнщайн, д-р Хенри Абрамс успял да му избоде очите. Ето какво разказва:
"При аутопсията, всички лекари се спуснаха долу, движени от любопитство или желание да се простят с гения". 
Абрамс помолил административния директор на болницата за разрешение да си вземе за спомен очите.
"Трябваха ми само ножици и пинсети, и след петнайсет минути бях готов".
Абрамс пази очите в банков сейф в Ню Джърси до ден днешен, в малка стъкленица. Той счита, че по този начин е осигурил безсмъртие на гения.
Когато го попитали за впечатлението му от очите на Айнщайн, той казал: "Когато погледнете в тях, виждате цялата красота и всички тайни на света". 
Баси извратеняка!

* на сн.: експресно извадено око.

Няма коментари:

Публикуване на коментар